Impregnálás

Az újépítésű házak esetében jogszabály írja elő a tetőszerkezet faanyagának beépítés előtti rovar és gombamentesítését.

De mi is áll ezen védő intézkedés mögött? Erről ejtünk néhány laikus szót.

Agyag és kő mellett a fa az emberek legősibb építőanyaga. Természetes, növényi anyag, amely szerkezeti sajátosságaiból adódóan jól megmunkálható, nagy teherbírású. 

Mint minden természetes anyag a fa is össze van kötve a természet anyagcirkulációjával. Születik és elbomlik. Megvannak természetes ellenségei, melyek megtámadják és tartósan rombolják. Ezek a gombák és rovarok. Az erdőben ezek az organizmusok nagyon hasznos munkát végeznek, természetes alkotó részeire bontják az elhalt fát: szén-dioxidra, vízre és ásványi anyagokra, ily módon előkészítve a természetes körforgásba.

A házak szerkezetében ezek a kártevők azonban hihetetlen károkat okozhatnak. A tetőszerkezet faanyagát megtámadva, annak szerkezete, teherbíró képessége gyengül. Az ilyen meggyengült szerkezet életveszélyessé válhat veszélyeztetve ezzel a bent lakók életét. Ezért fontos, hogy a beépített fát védjük a kártevőkkel, a nedvességgel, az UV fénnyel és a tűzzel szemben. Ilyen összetett feladatot vegyi védelemmel tudunk biztosítani a fának. Az impregnálás során merítéses technikával korhadást gátló anyagokkal vonjuk be a fa szerkezetét ezzel biztosítva számára hosszútávú szerkezeti védelmet.